ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Heemkundekring en 75 jaar Bevrijd

Door 16 oktober 2019 november 7th, 2019 Geen commentaar

Op 30 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Etten-Leur bevrijd werd. Heemkundekring Jan uten Houte is met veel activiteiten bezig om 75 jaar bevrijding en vrijheid met u te vieren. Onze commissie “75 jaar Bevrijd” is na ruim een jaar voorbereiding klaar voor de start. Zoals uit de foto blijkt wordt nog hard gewerkt om alles tijdig af te krijgen.

De periode van 26 oktober a.s. tot en met 5 mei 2020 zal bol staan van activiteiten.

Boekuitreiking;

Als eerste zal op zaterdag 26 oktober vanaf 13.00 uur in het winkelcentrum ingang Burchtplein het eerste exemplaar van ons boek worden uitgereikt met als titel “Oorlogsverhalen en Herinneringen” geschreven en samengesteld door Jos Martens en Jos Buijs. Het boek is te koop, onze leden krijgen het boek gratis thuisbezorgd.

Familieleden van onze twee bekendste verzetshelden en burgemeester Miranda de Vries, mogen de eerste exemplaren in ontvangst nemen.

Opening tentoonstelling;

Vervolgens is het aan de Burgemeester om onze tentoonstelling “75 jaar bevrijd Etten-Leur” te openen.

De tentoonstelling over de 2e Wereldoorlog die u meeneemt van,- de mobilisatie, oorlog en verzet, de bevrijding tot 75 jaar vrijheid. De tentoonstelling is te zien tot en met 5 mei 2020, in het winkelcentrum Burchtplein 84 (voormalige Rabo) in Etten-Leur. De precieze openingstijden met en zonder gids worden nog nader gepubliceerd. Schoolklassen en groepen kunnen op afspraak terecht, dan zal een gids aanwezig zijn.

Militaire voertuigen begeleiden vredesvuur en volgen bevrijdigsroute van de Timberwolves;

Nabij het Burchtplein staan vanaf 13.30 de historisch militaire voertuigen van “Vooruit Mars” opgesteld, die met de Roadrunners, het vredesvuur opgehaald hebben bij de Vloeiweide. Dit nadat ze de Burgemeester op de Markt hebben opgehaald, waar zij het vredesvuur in ontvangst heeft genomen. Na haar bezoek aan de tentoonstelling  volgen om 14.45 uur de legervoertuigen met bevrijdingsvuur en passagiers waaronder de burgemeester, de bevrijdingsroute naar Leur tot de plaquette van de Timberwolves in de Domineesgang. De route zal eindigen bij het Drukkerijmuseum alwaar onze burgemeester ook de opening verricht van hun tentoonstelling, in het teken van Oorlogsdrukwerk. Dagschema;

Vredesvuur  wordt in Eindhoven opgehaald door Servaes Knaven Classic.

09.00 uur, vertrek in Eindhoven.

11.30 uur, aankomst op de Vloeiweide, overdracht aan Roadrunners.

12.00 uur, vertrek Roadrunners en Vooruit Mars naar Markt.

12.45 uur, vredesvuur overdracht aan Burgemeester.

13.00 uur, ophalen Burgemeester op de Markt door Vooruit Mars.

13.15 uur, aankomst legervoertuigen aan de achterkant van het Winkelcentrum(C&A).

13.30 uur, welkomstwoord voorzitter Piet Paantjens.

13.45 uur, boekuitreiking door Jos Buijs en Jos Martens.

14.00 uur, opening tentoonstelling door de burgemeester.

14.15 uur, bezichtiging tentoonstelling.

14.45 uur, vertrek legervoertuigen naar Leur (Domineesgang).

15.15 uur, aankomst drukkerijmuseum.

15.30 uur, opening tentoonstelling drukkerij museum.

16.30 uur, afsluiting middag.

Erfgoed voor u, voor mij, voor ons allemaal!

Johan Baaten

Over Johan Baaten

error: Inhoud is beschermd !!