Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 14 januari 2020.


Nieuwe Koppermaandagprent

Op Koppermaandag 13 januari is traditiegetrouw de Kopperprent 2020 overhandigd aan Burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur door Frans de Nijs, voorzitter van het Nederlands Drukkerij Museum. Op Koppermaandag (de 1e maandag na Driekoningen) hielden de drukkersgilden traditiegetrouw hun jaarlijkse feestdag. De naam stamt waarschijnlijk van ‘kopperen’, wat ‘feestvieren’ of ‘smullen’ betekent. ‘Kop’ staat voor ‘Beker’.

De kopperprent is deze keer een ontwerp van Cees Jochems en gedrukt in drie kleuren door Cees Mathijssen op een Korrex proefpers uit 1961 in het eigen Grafisch Druk Atelier. Met als onderwerp ’75 jaar Bevrijd’ en verwijst daarmee naar de tentoonstelling over  Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog’ in het Drukkerijmuseum en naar de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ aan het Burchtplein bij het Etten-Leurse Winkelcentrum.

Bijzonder op de prent is een afbeelding van ‘Dagblad De Tijd’ van 5 mei 1945. op deze dag kwamen er twee edities uit van het dagblad, waarvan de laatste uitgave gedrukt is met de tekst: ‘HEDENOCHTEND CAPITULATIE’. De originele uitgaven van dit vijf meinummer is nagenoeg niet meer te vinden en zeer zeldzaam. Enkele jaren geleden is het cliché (de drukvorm) van deze unieke uitgave teruggevonden door verzamelaar Andre de Rijck op een beurs, waar hoofdzakelijk documenten en militaria uit de Tweede Wereldoorlog te koop waren en vervolgens door de eigenaar in bruikleen afgestaan aan het Drukkerijmuseum, onder andere voor het drukken van deze koppermaandagprent.

Na de overhandiging was er voor de vrijwilligers en genodigden de traditionele worstenbrood en koffie. Uiteraard was ook onze voorzitter van de Heemkundekring Jan uten Houte hierbij aanwezig! Een afdruk van de Koppermaandagprent is te bewonderen in de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ aan het Burchtplein 84.

Op de foto’s de overhandiging van de Koppermaandagprent aan onze burgemeester, en een impressie van de bijeenkomst in het Drukkerijmuseum.

De foto’s zijn gemaakt door AsStie’s Photography, Astrid Scheepers.

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!