Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 26 april 2020


Onthullen plaquette Samuel Levie

Op maandag 4 mei zal de gedenksteen aan Samuel Levie in een zeer beperkt gezelschap worden onthuld aan de Roosendaalseweg, dicht bij de plaats waar de woning van Levie heeft gestaan. Samuel Levie was een inwoner van onze gemeente Etten en Leur van Joodse afkomst en is op 13 mei 1944 om het leven gebracht in kamp Sobibor. Helaas kan de onthulling slechts in beperkt gezelschap plaatsvinden. Dankzij een initiatief van omroep ONS WestBrabant zal de onthulling ’s avonds op TV te zien zijn. Ook zal op 25 plaatsen in onze gemeente om 19.58 uur het Taptoesignaal te horen zijn van plaatselijke koperblazers, een mooi initiatief van de Oranjestichting. In de etalage van de exporuimte van de Heemkundekring aan het Burchtplein 84 zijn op een tiental panelen het leven van Samuel Levie weergegeven.

Meer informatie hierover kan men ook vinden nieuws op www.janutenhoute.nl

Tentoonstelling ’75 jaar bevrijd’ digitaal.

Aangezien met de eigenaren van de objecten die in de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ waren tentoongesteld, was afgesproken dat deze begin mei weer naar hen terug zouden gaan en er op korte termijn geen uitzicht is op een vernieuwde openstelling, is de tentoonstelling afgelopen week ontmanteld. Heel jammer want er waren diverse scholen en organisaties die de tentoonstelling in groepsverband nog wilden bezoeken. Een bezoekersaantal van drieduizend zou zo maar gehaald zijn. Jammer maar het is niet anders.

Echter dankzij de inzet van Leo Dekkers is de tentoonstelling nu digitaal vastgelegd en kan de tentoonstelling binnenkort via een link op de website van de Heemkundekring alsnog worden bezocht. De video’s die gemaakt zijn in het kader van de bevrijding van Etten en Leur kan men ook vinden via een link op de website van de Heemkundekring en thuis bekijken.

Daarbij heeft Leo Dekkers de digitale Rondje Etten-Leur e.o. geoptimaliseerd en kan deze via de link      https://youtu.be/Ufru9X-Py10 thuis worden bekeken!

In het kader van de digitale National Museumweek is in samenspraak met het Streekmuseum Etten+Leur een kunstwerk aangeleverd als pronkstuk van onze tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’.

Het is een schilderij van de bevrijding van Etten en Leur, gemaakt door Anton Koks.

Zie nieuwsbrief ‘Cultuurhistorie digitaal’ op www.janutenhoute.nl

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!