Skip to main content

Bibliotheek groep

Wat doet de bibliotheek groep van Heemkundekring Jan uten Houte?

Doelstelling werkgroep bibliotheek:

Het opzetten en beheren van een voor iedereen toegankelijke bibliotheek/ documentatiecentrum waar mensen de geschreven en gedrukte documentatie betreffende de geschiedenis  en cultureel historisch erfgoed van Etten-Leur en naaste omgeving kan raadplegen uit interesse of voor onderzoek.

De werkgroep wil dit bereiken door de volgende uitgangspunten:

Historisch belangrijke boeken en andere uitgaven over Etten-Leur en Etten-Leurenaren indexeren en toevoegen aan de bibliotheek, ontbrekende boeken proberen te krijgen en toe te voegen.

Alle overige aanwezige historisch waardevolle en voor Etten-Leurenaren van belang zijnde boeken en uitgaven indexeren en archiveren. Hieronder vallen ook  plakboeken (tijdsdocumenten), het knipselarchief van Jan uten Houte en artikelen in boeken en tijdschriften.

We hebben besloten in verband met ruimtegebrek alleen die boeken te bewaren die echt iets met onze woonplaats nu en in het verleden te maken hebben en die heemkundige waarde hebben voor Etten-Leur. We verzamelen ook alle boeken die geschreven zijn door Etten-Leurenaren of over Etten-Leur.

De bibliotheekgroep bestaat uit vier vrijwilligers waarvan  twee bibliothecaris zijn. De beide anderen zijn zowel geïnteresseerd in boeken als in genealogie  en heemkunde. Wij inventariseren gezamenlijk de boeken die momenteel aanwezig zijn in de boekenkasten van de Heemkundekrijg Jan uten Houte, die zich bevinden in huisje 53, in het museum.

Daarna is er nog heel veel werk te doen om alle in de loop der jaren verzamelde knipsels in huisje 53 van het Paulushofje te scannen. Deze knipsels kunnen dan gelinkt worden aan de bidprentjes bijvoorbeeld. Hulp bij het scannen en invoeren van deze knipsels is wenselijk.

Op het geheugen van Etten-Leur kan iedereen doormiddel van trefwoorden of per onderwerp zoeken naar de boeken die al zijn ingevoerd. De site om te zoeken heet: hetgeheugenvanettenenleur.nl

Wanneer men de boeken wil inzien kan men vanwege corona momenteel niet terecht op het Paulushofje maar het is altijd mogelijk een afspraak met ons te maken. U kunt de door de Heemkundekring uitgebrachte boeken, indien voorradig, ook bij ons kopen. Zie hiervoor de lijst op de website. Bij de door Jan uten Houte georganiseerde tentoonstellingen op het Burchtplein zijn, indien corona dat weer toelaat, onze boeken eveneens te koop

Een aantal van de door de Heemkundekring zelf uitgebrachte boeken is ook te vinden in de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer.

Jammer genoeg zijn er geen jaarmarkten voorlopig. Wanneer het weer kan, kunt u ons weer vinden op de Oranjemarkt, bij de Havenfeesten, op de Meulemarkt en op de Jaarmarkt.

Wanneer  u thuis uw boekenkast of zolder op gaat ruimen  komt u misschien boeken tegen over Etten-Leur of van Etten-Leurse schrijvers. Het zou fijn zijn als u dan aan Heemkundekring Jan uten Houte denkt. U kunt de boeken bij ons brengen of we komen ze halen na een telefoontje. 076-5034244 en/of een e-mail naar info@janutenhoute.nl

Op hetgeheugenvanettenenleur.nl zijn ook bidprentjes te vinden van mensen die geboren en/of overleden en/of begraven zijn in Etten-Leur. De prentjes van personen die niet aan bovenstaande criteria voldoen, maar die wel een functie hebben gehad in de Etten-Leurse gemeenschap zijn ook toegevoegd. Ook rouwkaarten bevatten een schat aan gegevens. Die worden wel verzameld, maar hiervan zijn nog geen gegevens ingevoerd.

Er wordt momenteel door meerdere vrijwilligers hard gewerkt aan het invoeren van gegevens en het scannen van de prentjes.

Uw bidprentjes verzameling en soortgelijke verzameling is welkom bij Jan uten Houte. Door de coronamaatregelen kunt u niet op het Paulushofje terecht, maar na een mailtje naar info@janutenhoute.nl kan er altijd even gekeken worden hoe dit op te lossen.

 

error: Inhoud is beschermd !!