Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Presentatie Bevrijding Etten-Leur

12 december 2019 @ 19:30 - 22:00

Gratis

Presentatie bevrijding Etten-Leur

Aula KSE, Stijn Streuvelslaan donderdag 12 december, 19,30 uur Christ Klep, onder andere bekend van het bevrijdingsjournaal van de NOS, verzorgt op 12 december in de Aula van de KSE een presentatie over de bevrijding van West Brabant. Vanaf 19.30 uur kan men hier terecht. De entree is voor leden van de Heemkundekring Jan uten Houte gratis. Niet leden betalen vijf euro per persoon. Niet leden kunnen zich deze avond aanmelden als lid van de Heemkundekring. De contributie is twintig euro per jaar. Bij aanmelding krijgt men het oorlogsverhalenboek gratis en betaalt men geen entreekosten. Het lidmaatschap geldt wel voor minimaal drie jaar.

 

De bevrijding van Etten-Leur

De bevrijding van Nederland 1944-1945 was vooral een verbrokkelde reeks gebeurtenissen. Door de ligging van Nederland en het terrein – en de daarmee samenhangende geallieerde en Duitse strategische keuzes – nam de totale bevrijding niet minder dan negen maanden in beslag. In zijn lezing richt Christ Klep de aandacht op die strategische keuzes, inclusief de vraag welke plek West-Brabant nu eigenlijk had in de geallieerde en Duitse strategie. Iedereen heeft gehoord van operatie Market-Garden (de ‘Slag om Arnhem’ en ‘een brug te ver’) uit september 1944, maar welk verband is er tussen deze operatie en de bevrijding van West-Brabant? Waarom werd om Etten-Leur niet heftig gevochten, terwijl andere plaatsen in Brabant zwaar onder het oorlogsgeweld te lijden hadden? Opnieuw lijkt oorlogsgeweld vaak schijnbaar volkomen willekeurig te zijn. Een interessante vraag is ook hoe de Amerikaanse soldaten die door Etten-Leur trokken eigenlijk aankeken tegen de bevolking die ze bevrijdden.

 

Christ Klep

Christ Klep werd in 1959 geboren in Etten-Leur. Na een gevarieerde schoolcarrière, onder andere op de KSE Etten-Leur, rondde hij de lerarenopleiding in Utrecht af. Daarna volgde de overstap naar de Universiteit Utrecht (UU), waar hij in 1988 afstudeerde met als specialisaties Geschiedenis en Ruslandkunde. Na enkele jaren docentschap op de UU volgde een baan als wetenschappelijk medewerker bij de militair-historische afdeling van het ministerie van Defensie. Daar specialiseerde hij zich in onder meer de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesoperaties. In 2000 keerde Christ Klep terug naar de universiteit als docent en in 2008 promoveerde hij op een proefschrift onder de titel Somalië, Rwanda, Srebrenica, een vergelijkende studie naar drie ontspoorde vredesoperaties. Inmiddels is hij fulltime zelfstandig onderzoeker en publicist. Christ Klep geeft regelmatig zijn mening over actuele vraagstukken in de media, onder meer als columnist voor het tijdschrift Maarten! Christ Klep is gehuwd met Sylvia en woont sinds een aantal jaren in de Brabantse metropool Oudenbosch, alwaar twee bijzonder knuffelbare golden retrievers voortdurend om zijn aandacht vragen. Voor nog meer informatie: www.christklep.nl

Gegevens

Datum:
12 december 2019
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Jan uten Houte

Locatie

Aula K.S.E,
Stijn Streuvelslaan 42
Etten-Leur, Noord-Brabant 4873EB Nederland
+ Google Maps