ETTEN-LEUR – ,,De gemeenteraad bepaalt hoe de subsidiepot verdeeld wordt. En dan is het goed als ze weten wat we doen, hoe wij gehuisvest zijn en hoe het zit met onze financiering.”

Hélène Schenk 23-10-19, 11:00 Bron: BNDeStem

 

Mede om die reden deelden voorzitter Piet Paantjens en Petra de Mönnink (PR en communicatie) van Heemkundekring Jan uten Houte uit Etten-Leur maandagavond voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering exemplaren uit van de derde editie van haar kwartaalblad HEEM-EL, jaargang 1

In het magazine staan artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van Etten-Leur. Het wordt verspreid onder de leden van de heemkundekring, maar het ligt ook bij de bibliotheek, in horecagelegenheden, in het stadhuis,  winkels, op scholen en bij artsen en zorgorganisaties.

75 jaar bevrijd

Nummer 3 bevat onder meer artikelen over het heemkundeproject ‘75 jaar bevrijd’ en 50 jaar Stichting Carnavalsoptocht en wordt antwoord gegeven op de vraag ‘woon ik nu in Etten of op Leur?’ Ook wordt stilgestaan bij het gouden jubileum van Koor de Cantorije en leert de lezer dat ‘kinderen en jongelieden van meerder en minder jaaren uit Etten zich op de straten vertoonden met sabels en schietgeweer, van niet dan ongelukken te wagten zijn.’  Daar stond, in 1796, een boete op van drie guldens, een boete die de schout bij ouders en voogden verhaalde.

Gretig

Volgens Jan uten Houte heeft de ervaring geleerd dat magazines over heemkunde gretig aftrek vinden. ,,En dat geldt ook voor HEEM-EL”, weet De Mönnink.  ,,Het magazine verschijnt nu in een oplage van 800 exemplaren. Iedereen pikt het mee, het is interessant voor jong en oud. We merken dat de geschiedenis leeft onder de bevolking. Misschien dat we volgend jaar vaker uitkomen, of in een grotere oplage verschijnen. Dat zijn dingen waarover we nadenken.”

Website

Jan uten Houte timmert intussen ook aan de digitale weg. De Heemkundekring is bezig de website een nieuwe ‘look en feel‘ te geven. Wie momenteel de website bezoekt, krijgt het bericht te zien dat ‘deze site door omstandigheden niet meer bijgewerkt wordt.’ Nieuws van de heemkundekring is nu tijdelijk te vinden op www.hetwithof.nl