Skip to main content

De schrijversgroep

Die schrijversgroep, is dat wel leuk?

Tot het moment dat ik de schrijversgroep van HEEMKUNDEKRING JAN uten HOUTE bezocht wist ik alleen dat ze zich bezig hielden met het schrijven van de zgn hûskes.

En wat zijn “hûskes?” nou eigenlijk vroeg ik mij steeds weer af.

Hûskes, werd mij verteld, zijn kleine boekjes met artikelen die over de historie en/of de cultuur van Etten-Leur of over de Etten-Leurenaren gaan. En die hûskes, dat zijn er inmiddels zo’n 30 geworden.

De boekjes zijn met een speciale reden geschreven. Er wordt door de leden van de werkgroep veel onderzoek gedaan Na grondig speurwerk door alle leden van de werkgroep komt uiteindelijk een hûske tot stand.

Er worden er 2 per jaar gemaakt en dan niet te vergeten de andere boekjes die zij maakten want binnenkort gaat het nieuwe Heemkundemagazine het levenslicht aanschouwen en daar houden ze zich als werkgroep natuurlijk ook mee bezig.

We kennen inmiddels de serie “bijdragen tot de geschiedenis van Etten-Leur”, verschillende andere uitgaven en de uiteraard ook de uitgaven in samenstelling met derden.

Zo zijn er bv boekjes gemaakt over Etten-Leurse bedrijven die een jubileum te vieren hadden. Mooie boekjes voor bedrijven om hun historie te waarborgen en leuk om aan relaties en personeel uit te delen. Een geweldig relatiegeschenk waar veel vraag naar is.

Kortom de werkzaamheden van de groep zijn heel divers.

Momenteel zijn ze bezig met een boekje en ook een presentatie/bijeenkomst voor de viering van 75 jaar bevrijding Etten-Leur.

Daar zijn ze erg druk mee want ja onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek gaat daaraan vooraf. Overlevenden uit die tijd zijn er nog maar nauwelijks. Het is dus veel speurwerk en uitpluizen. Ja, je moet er wel van houden.

Nu even de mensen die met bezieling vorm geven aan de werkgroep:

Voorzitter:                                           Jos Buijs

Werkgroep vertegenwoordiger:  Frans Passier

Schrijvers:                                        : Bernard Koevoets (tevens bestuurslid)

Ad van der Logt

Jos Martens

René Konings

Jac van der Velden

Jos Hendrickx

Vormgevers:                                      Rob Schrauwen

Rob Hopstaken

Redacteuren:                                     Toon Buckens

Boy Hendrikx

Incidenteel schuift ook Cor van Kerstens aan.

En wat ze allemaal in hun werkzame leven hebben gedaan? Ik weet alleen dat er een paar docenten in de groep zitten en een ondernemer. Van de anderen gaat u het nog van me horen.

Vanaf april 2019 zal er elk kwartaal een magazine worden uitgegeven waarin wordt voorzien in verenigings- en ander nieuws en waarin tevens een of meerdere artikelen over de historie en of cultuur van Etten-Leur of over Etten-Leurenaren worden opgenomen. Een magazine dat ook bij sponsoren en geïnteresseerde organisaties, praktijken, bibliotheken, kappers, gemeente, restaurants, hotels etc. zal komen te liggen.

Het “Hûske” zal daarmee komen te vervallen.

De schrijversgroep als geheel zal de redactie gaan vormen van dit nieuwe magazine.

Ad-hoc wordt over een relevant onderwerp hierover ook minimaal 1 x per jaar een boek uitgegeven.

Dat verandert in principe niet.

De uitgaven zijn bestemd voor de leden van JuH en voor de losse verkoop.

De werkgroep heeft iedere 2e maandag van de maand een bijeenkomst waar de lopende zaken besproken worden. Tevens ondersteunen en stimuleren zij elkaar in het werk dat hoofdzakelijk thuis of op locatie wordt verricht.

Wilt u meer weten over het werk van de schrijversgroep? Zie de website: www.janutenhoute.nl

Interesse om als vrijwilliger mee te draaien? Email:prcommunicatie@janutenhoute.nl

ERFGOED VOOR U, VOOR MIJ, VOOR ONS ALLEMAAL

error: Inhoud is beschermd !!