Skip to main content

Monumenten.

 

Team Monumenten:

Toon Buckens, Rentia Krijnen, Julia Bakker, Kees Vergouwen, Piet Paantjens.

In 2010 is door de gemeente een Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing aangesteld. Deze commissie adviseert bij het inventariseren van panden die in aanmerking komen om als gemeentelijke monumenten te worden aangewezen. In 2014 werden dankzij hun inzet bijna honderd panden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Verder organiseert dit team de Open Monumentendagen in onze gemeente. Deze adviescommissie is vanaf 2021 opgegaan in ons Team Monumenten.

Het team inventariseert het liefst álle monumentale panden in onze gemeente.Zowel de bouwkundige staat van de gemeentelijke- en rijksmonumenten, evenals de provinciale MIP-panden (=Monumenten Inventarisatie Project) krijgen aandacht. Hoe origineel zijn deze nog?

En welke verdienen er eigenlijk een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst?

De werkgroep fotografeert waardevolle details en documenteert deze in een verslag, aangevuld met andere informatie, zoals over de verantwoordelijke architect. Zo ontstaat een helder en actueel beeld van de Etten-Leurse monumenten. De werkgroep verwacht in 2021 een Monumentenboek te kunnen uitgeven waarin alle gemeentelijke en rijksmonumenten van onze gemeente zijn opgenomen.

Verder heeft zij de organisatie van de Open Monumentendagen van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing (ACB) overgenomen.

​De werkgroep verwacht vanaf eind 2021 elke twee weken in DeBode een rubriek ‘MoNUment van de Week’. opnemen. Hiermee genereert Heemkundekring Jan uten Houte bij een groot publiek nog meer aandacht voor de Etten-Leurse monumenten.

Team Bouwwerken:

Kees Vergouwen en Piet Paantjens

Het team zet zich onder andere in voor bijzondere panden waarvan het bestaan wordt bedreigd. Recente voorbeelden zijn het Edward Poppe Juvenaat aan de Juvenaatlaan, de muur nabij het voormalige Turfschip, het Tomado-Fri-Jado gebouw aan de Oude Kerkstraat. Met regelmaat informeren de werkgroepleden  gemeenteraadscommissies over monumenten. Het Team adviseert ook bij het onderzoek naar uitbreidingslocaties voor woningbouw en industrie. Uieraard werkt het team Bouwwerken evenals het team Monumenten intensief samen met andere erfgoedpartners.

error: Inhoud is beschermd !!