ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

75 jaar Bevrijd.

Door 24 januari 2020 januari 27th, 2020 Geen commentaar

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 27 januari 2020


Holocaust Tweede Wereldoorlog

Van 22 tot en met 27 januari zijn de namen voorgelezen van de 102.000 vermoorde Joodse, Roma en Sinti Nederlanders in voormalig kamp Westerbork. Michel Bego, lid van onze werkgroep en Heemkundekring, heeft op 22 januari de namen van omgebrachte familieleden mogen voorlezen. Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat Concentratiekamp Auschwitz bevrijd is.

Wie het namenlezen nog wil terugkijken, kan dit doen via www.102000namenlezen.nl

Op maandag 4 mei zal ter herinnering aan Samuel Levi die is omgebracht in Sobidor een gedenksteen worden onthuld op de plaats waar hij indertijd in Etten heeft gewoond. Uit onderzoek blijkt hij tijdens de oorlog de enigste oorspronkelijk Joodse inwoner van Etten en Leur was.  Sam Levie werd op 13 oktober 1877 in Etten-Leur geboren. Hij was de zoon van Jacob Hijman Levie en Jenneke de Roos. Vader was koopman in huiden en vellen. Ook liet hij in de gemeente Hoeven arbeiderswoningen bouwen o.a. in Bosschenhoofd in de Pastoor van Breugelstraat, die men daar de Jodenhoek noemde. Sam groeide op in de Doelen aan de Roosendaalseweg. Meer informatie hierover kan men vinden op https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/joodse-koopman-uit-etten-vermoord-in-sobibor

Het Dagelijkse leven tijdens de tweede wereldoorlog

Afgelopen maandag is op deze gedenkwaardige dag, de nieuwe video over het ‘Dagelijkse Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Etten en Leur’ gelanceerd. Deze en eerdere video’s zoals die over de Invasie, Oorlogsgeweld en The Man on the bike on the dike zijn te zien in de ‘bunker’ van de exporuimte ’75 jaar Bevrijd’ aan het Burchtplein 84. Openingstijden zijn 13.00-17.00 uur op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en op koopzondagen. Entree is gratis.

Groepen kunnen onder leiding van een gids de tentoonstelling bezoeken door contact op te nemen met werkgroepen@janutenhoute.nl

Lezing over de luchtoorlogen

Op woensdag 13 februari wordt door Boy Hendrikx en Jos Buijs een lezing met powerpoint presentatie verzorgd in zaal Roeloffs aan het van Bergenplein over de luchtoorlogen en de bombardementen en luchtaanvallen in Etten en Leur. Aanvang is 20.00 uur. Entree is gratis.

De lezing gaat in op de geschiedenis van het oorlogvoeren met vliegtuigen en wel specifiek gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na een korte inleiding wordt gesproken over de veranderingen tussen de wereldoorlogen. De theorievorming met de voornaamste theorie komt aan bod, evenals het testen van deze theorie. Zowel het Geallieerde handelen als de Duitse verdediging komt aan bod. Het Duitse gedeelte kort, de twee zienswijzen van de Geallieerden wat langer. De Amerikanen wilden overdag vliegen, de Britten kwamen er al gauw achter dat ’s-nachts vliegen beter bleek. Over hoe men dacht over en handelde met de bemanningen en de inrichting van de vliegtuigen. Ook de invloed die het vliegtuig op de oorlog ter zee komt ter sprake.

De luchtoorlog boven Nederland en boven Etten-Leur wordt geduid. Ook het luchtoffensief vanaf voorjaar 1944. Daarna over de moeilijkheden bij het bepalen wie, wat neer geschoten had en de het steeds groter worden van het aantal vondsten van de neergeschoten toestellen. Ook de Azen komen aan bod, waarna de conclusie volgt.

Dagexcursie ’75 Jaar Bevrijd’

Organisaties die groepsgewijs de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ aan het Burchtplein EN die van het Drukkerijmuseum ‘Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog’ willen bezoeken kunnen zich aanmelden voor de Dagexcursie ’75 jaar Vrijheid’. Meer hierover kan men vinden op de website www.janutenhoute.nl. Meer informatie kan men ook inwinnen bij de tentoonstelling tijdens openingstijden Burchtplein 84.

bestuur Indieners

Over bestuur Indieners

error: Inhoud is beschermd !!