ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Nieuwsbericht 4 mei 2020

Door 4 mei 2020 september 28th, 2020 Geen commentaar

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 4 mei 2020


Onthullen plaquette Samuel Levie (uitgesteld)

Het onthullen van de gedenksteen aan Samuel Levie aan de Roosendaalseweg dicht bij de plaats waar de woning van Levie heeft gestaan, zal pas verderop in het jaar plaatsvinden. Hoogstwaarschijnlijk op 13 oktober de geboortedag van Samuel Levie. Deze een inwoner van onze gemeente Etten en Leur van Joodse afkomst is op 13 mei 1944 om het leven gebracht in kamp Sobibor. Dankzij een initiatief van omroep ONS WestBrabant zal de onthulling straks op TV te zien zijn. In de etalage van de exporuimte van de Heemkundekring aan het Burchtplein 84 zijn vanaf 4 mei aanstaande op een tiental panelen het leven van Samuel Levie door Cor Kerstens weergegeven. Deze posters treft men binnenkort ook aan op de website van de Heemkundekring.

Tentoonstelling ’75 jaar bevrijd’ digitaal.

Aangezien met de eigenaren van de objecten die in de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ waren tentoongesteld, was afgesproken dat deze begin mei weer naar hen terug zouden gaan en er op korte termijn geen uitzicht is op een vernieuwde openstelling, is de tentoonstelling afgelopen week ontmanteld. Heel jammer want er waren diverse scholen en organisaties die de tentoonstelling in groepsverband nog wilden bezoeken. Een bezoekersaantal van drieduizend zou zo maar gehaald zijn. Jammer maar het is niet anders.

Echter dankzij de inzet van Leo Dekkers is de tentoonstelling nu digitaal vastgelegd en kan de tentoonstelling binnenkort via een link op de website van de Heemkundekring alsnog worden bezocht. De video’s die gemaakt zijn in het kader van de bevrijding van Etten en Leur kan men ook vinden via een link ‘Cultureel Erfgoed Digitaal’ op de website van de Heemkundekring en thuis bekijken.

Cultureel erfgoed Etten-Leur, digitaal

De films over Etten-Leur en de Tweede Wereldoorlog die Eelco Scheeres in opdracht van de gemeente heeft gemaakt kan men vinden via de link:

https://www.youtube.com/channel/UCsJh3oj1XQurJWXaT8_5UCw

Vanaf dinsdag 5 mei is de vijfde film ‘De Bevrijding’ hierop terug te vinden.

Kunstwerken Luc van Hoek, Roto Smeets

Mede naar aanleiding van het plaatsen van een gedeelte van een kunstwerk van Luc van Hoek in het Nederlands Drukkerij Museum, heeft Toon Vissers foto’s hiervan en van het reddingswerk op zijn website geplaatst. Deze kunnen worden bekeken Via de link http://fotoboek.toonvissers.nl/gallery/index.php/Nederland/sloop-Roto-Smeets

Rondje Etten-Leur

Daarbij heeft Leo Dekkers de digitale Rondje Etten-Leur e.o. geoptimaliseerd en kan deze via

de link: https://youtu.be/Ufru9X-Py10 thuis worden bekeken!

Alle linken naar deze presentaties kunnen worden opgestart via de website van de Heemkundekring www.janutenhoute.nl

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!