Skip to main content

Piet Paantjens

Bestuurslid PR&Communicatie

 

Datum: 4 mei 2023.


Stamboom onderzoek

Beste onderzoekers,

Op 11 mei organiseren we, deze keer, een middag over genealogie.

We beginnen om 14.00 uur in ons Heemhuis Burchtplein 84.

Deze middag willen we als eerste aandacht besteden aan onze achternaam, waar komt die vandaan en waarom.

Heel vroeger werden allen voornamen gebruikt zoals ”Jan van Willem”, of ”Kees van de Wiete”. In de archieven staat ook wel bv. Jan Willemzn Zo wist iedereen wel wie bedoeld werd. Ook werden de namen verbonden aan streken of steden, maar om een register op te zetten waar iedereen in vernoemd kon worden kwam uit de hoge hoed van Napoleon. Het bevolkingsregister. Zo werd iedereen geregistreerd en kon men nagaan wie er in aanmerking kwam om soldaat te worden en was het gemakkelijker om na te gaan wie waar woonden en de leeftijd van de bevolking, ook om belasting te heffen was dit een gemakkelijke manier om een aanslag te sturen. We willen een inzicht geven waar de achternaam vandaan komt en de variatie die er in gemaakt is. Daarna kunt U weer bij ons terecht met allerlei vragen over uw onderzoek. Graag tot 11 mei

Johan Baaten

error: Inhoud is beschermd !!