Skip to main content
Nieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Informatie-Levend-Brabants-Erfgoedweekend-Etten-Leur

By 22 augustus 2023september 10th, 2023No Comments

ETTEN-LEUR

Vanwege het landelijke thema 2023: ‘Levende monumenten, als gebouwen spreken konden’ besteed de Heemkundekring Jan uten Houte extra aandacht voor het Erfgoed van Etten-Leur.

Vandaar dat de Etten-Leurse organisatie van de Open Monumentendag die al tien jaar wordt verzorgd door de werkgroep Materieel Onroerend Erfgoed van de Heemkundekring Jan uten Houte in samenspraak met KOEPEL van de gemeente Etten-Leur, heeft gezocht naar de kansen van het verlevendigen van het Brabants Erfgoed in samenwerking met andere cultuurorganisaties.

Doel en Werkwijze

Gezocht is naar de mogelijkheden voor het openstellen van Monumentale panden die nog niet eerder voor het publiek zijn opengesteld zoals het Koetshuis, de Langgevelboerderij aan de Haansberg en Molen de Lelie en monumenten die het afgelopen jaar extra aandacht kregen vanwege de verkoop ervan zoals de VanGoghKerk en het Oude Raadhuis.

In het Oude Raadhuis is nog de Carte van de Vrijheid te bezichtigen. >>>>>>>>>>>

Vanwege het thema ‘Levend Erfgoed’ zijn ook de Oude Kwekerij met cultuurhistorische bomen en planten en de Menmoerhoeve met groentetuin, fruitlaan, weilanden, dieren en natuurelementen en de Nederlandse Boom van het jaar in 2020: De 345 jaar oude De Moeierboom als  levende monumenten in het programma opgenomen.

Om de diverse deelnemende monumenten te verlevendigen is contact gezocht met

Culturele organisaties  zoals zanggroepen, jubilerende harmonie, orkesten en jubilerende scouting. Dit heeft geresulteerd in een twee dagen vullende programma’s bij de monumenten waarbij ter plaatse ook nog wordt verteld over de historie ervan. Ook worden de deelnemende monumentale musea gratis opengesteld voor publiek.

In het Nederlands Drukkerijmuseum is ook nog eens een tentoonstelling ingericht met tekeningen en schilderijen van de Bredase kunstenaar Jan Strube.

Start van het Brabants Erfgoedweekend : er wordt op vrijdagmiddag 8 september in het Oude Raadhuis in Etten het eerste monumentenboek van Etten-Leur ‘Monument-EL’ ten doop gehouden en uitgereikt aan wethouder De Weert.

Alle monumenteigenaren krijgen tijdens het Brabants Erfgoedweekend een monumentenboek uitgereikt.

 

De opening van de Open Monumentendag wordt op zaterdagmorgen verricht door wethouder Rene Verwijmeren bij de jubilerende molen De Lelie op de Leur.

Folder: Voor de deelnemers is een folder beschikbaar met informatie over diverse monumenten en een plattegrond waarmee men zelf een fiets- of wandelroute kan inrichten. Deze folder wordt ook buiten dit Brabants Erfgoedweekend ook gebruikt door diverse scholen bij hun lessen over cultuurhistorisch erfgoed in het kader van: ‘Steun, bekijk & beleef cultuur’.

Flyer: Vanwege het bijzondere levendige programma is een flyer toegevoegd aan de folder waarin is aangegeven waar en wanneer de diverse cultuurorganisaties optreden.

Deelnemers zijn de 141-jarige Harmonie Constantia die een concert verzorgt op het Raadhuisplein, de zanggroep Ex Ligno >>>>>>>>>>>>>>>

                      die optreedt in het Paulushofje

de Zangvereniging Amica in de boerderij aan de Haansberg, de zangvereniging De Cantorije bij het monumentale woonhuis van suikerbaron Heerma van Voss en in de VanGoghKerk, het seniorenorkest Pro Musica in De Kapel, de jubilerende scoutinggroep Paulus, die 65 jaar bestaat, met spellen voor kinderen nabij het Koetshuis en de speurtocht in de Oude Kwekerij,

en natuurlijk orgelconcerten door de Orgelkring Jacobus Zeemans in de VanGoghKerk en het Trouwkerkje en beiaardconcerten in de gemeentetoren van de VanGoghKerk.

In de voormalige Mouterij op de Leur waar het St. Hubertusgilde is gehuisvest worden demonstraties vendelzwaaien en kruisboogschieten verzorgd.

Bij molen De Lelie worden vanwege de viering van de totaalrestauratie die 25 jaar geleden is voltooid diverse activiteiten voor de jeugd gehouden met theatergroep Jometteke. Bij de Menmoerhoeve kan men via een audiotour een mooie wandelroute maken met alle informatie over de geschiedenis van de hoeve en levende erfgoed.

Alle informatie over het Brabants Erfgoedweekend in Etten-Leur kan men ook vinden op de websites  van Open Monumentendag en Brabants Heem en Jan uten Houte en de City-Shop.

Uiteraard wordt er bij vele monumenten door deskundigen informatie over de cultuurhistorie van het monument gegeven en wordt er in de diverse media zoals De Bode en BNDeStem aandacht besteed aan een levendig monumentaal Etten-Leur

De concepten van de informatiegids en actieprogramma treft u hieronder aan.

Johan Baaten

error: Inhoud is beschermd !!