ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

Door 20 november 2019 december 10th, 2019 Geen commentaar

Jaarboek 2020: “Oorlogsherinneringen en -Verhalen uit Etten-Leur”.

De oorlogsverhalen die we hebben opgetekend en ontvangen, hebben geleid tot een heel boek, hier zijn we trots op. Het boek is bij de opening van de tentoonstelling gepresenteerd. Ook u kunt het nu lezen. Leden ontvangen ons oorlogsboek gratis en we financieren het boek met ons boekenbudget van 2020,. Niet leden kunnen het boek kopen in de Exporuimte aan het Burchtplein voor € 14,95.

 

Rabo Club Support

Jullie hebben massaal op onze Heemkundekring gestemd, we hebben een recordbedrag ontvangen van € 1.111,87. Bedankt allemaal!

 

’75 Jaar Bevrijd’, Burchtplein 84 (tot en met mei 2020)

Expositie is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen van 12.30 uur tot 17.00 uur.

Groepen kunnen ook buiten de gebruikelijke openstellingstijden terecht en wel op dinsdag en donderdag. Hiervoor moet men zich wel aanmelden bij werkgroepen@janutenhoute.nl.

Er zijn wel kosten verbonden aan het gidsen. Gerekend wordt  10 personen per gids.

Men kan een Bakske met Bevrijdingstaart doen bij Dubbel&Dwars op het Burchtplein: tegen zeer gereduceerde prijzen. Kortingsbonnen zijn in de Exporuimte beschikbaar. De totale duur van rondleiding en een bakske doen is ongeveer 2,5 uur.

Inmiddels is in de ‘bunker’ van de exporuimte de film ‘Invasie mei 1940’ te zien. Vanaf 19 december wordt de film ‘Oorlogsgeweld‘ getoond. Ook zijn er diverse beelden van de oorlog en de situatie in Etten en Leur te zien.

Binnenkort komt er ook en dagprogramma met bezoek Expo ’75 jaar Bevrijd’ en bezoek tentoonstelling ‘Drukkers tijdens de Oorlog’ in het Drukkerijmuseum inclusief lunch.

 

Concert Koninklijke Luchtmacht

Op zaterdag 23 novembertreedt het de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht op in Nieuwe Nobelaer. Aanvang 20.00 uur. Kaarten verkrijgbaar bij de Nobelaer.

Orkest van de Koninklijke Luchtmacht: Sound of Freedom

 

Omleiding Rijksweg 20 jaar geleden.

Op zaterdag 23 november is het twintig jaar geleden dat de Rijksweg die toendertijd dwars door het Centrum van Etten-Leur liep, werd omgeleid. Om elf uur ’s avonds werd de weg richting Breda Roosendaal opengesteld en de dag daarop de andere richting. Een interview met onze voorzitter kan men vanaf die dag vinden op Omroep Brabant.

Algemene ledenvergadering

Op dinsdagavond 26 novemberwordt de algemene najaarsvergadering gehouden, in Activiteitencentrum Den Drempel, Papenstraat 47. Leden zijn welkom vanaf 19.00 uur.

Op de agenda staan onder andere, bestuursverkiezingen, toelichting op de begroting 2020, ook zal aandacht worden geschonken aan onze vernieuwde website die dan gereed is.

Agenda en meer informatie kan men vinden op www.hetwithof.nl.

 

Jaarboek 2019: “Etten-Leur maakt muziek”, deel twee.

Een kroniek over de rijke geschiedenis van de, Rooms-katholieke Koninklijk Erkende Harmonie “Apollo” Etten 1871 – 1970, geschreven door Jac van der Velden. Tevens is een hoofdstuk in het boek opgenomen van “Harmonie Vlijt en Volharding” Etten 1903 – 1919 uitgewerkt door Frans Passier.

De presentatie en uitreiking van het eerste exemplaar is vrijdagmiddag 29 november om 15.00 uurin zaal “de Linde”. Deze presentatie zal muzikaal worden ondersteund door seniorenorkest “Pro Musica”.  Apollo attributen zullen worden tentoongesteld.

Wilt u er bij zijn laat het per mail weten; info@janutenhoute.nl.

Presentatie Bevrijding Etten en Leur

Op donderdag 12 decemberverzorgt Christ Klep een lezing over de bevrijding van West Brabant. Christ Klep werd in 1959 geboren in Etten-Leur. U kent hem onder andere van de TV in het Bevrijdingsjournaal. De lezing wordt gehouden in de Aula van de KSE aan de Stijn Streuvelslaan en begint om 20.00 uur. De entree voor leden van de Heemkundekring is gratis. Niet leden betalen entreekosten. Wordt men alsnog lid dan betaalt men geen entreekosten en ontvangt met het boek met Oorlogsverhalen en het Muziekboek en vier kwartaalbladen gratis. Dus snel lid worden is verstandig.

De bevrijding van Nederland 1944-1945 was vooral een verbrokkelde reeks gebeurtenissen. Door de ligging van Nederland en het terrein – en de daarmee samenhangende geallieerde en Duitse strategische keuzes – nam de totale bevrijding niet minder dan negen maanden in beslag. In zijn lezing richt Christ Klep de aandacht op die strategische keuzes, inclusief de vraag welke plek West-Brabant nu eigenlijk had in de geallieerde en Duitse strategie. Iedereen heeft gehoord van operatie Market-Garden (de ‘Slag om Arnhem’ en ‘een brug te ver’) uit september 1944, maar welk verband is er tussen deze operatie en de bevrijding van West-Brabant? Waarom werd om Etten-Leur niet heftig gevochten, terwijl andere plaatsen in Brabant zwaar onder het oorlogsgeweld te lijden hadden? Opnieuw lijkt oorlogsgeweld vaak schijnbaar volkomen willekeurig te zijn. Een interessante vraag is ook hoe de Amerikaanse soldaten die door Etten-Leur trokken eigenlijk aankeken tegen de bevolking die ze bevrijdden.

ERFGOED VOOR U, VOOR MIJ, VOOR ONS ALLEMAAL

Johan Baaten

Over Johan Baaten

error: Inhoud is beschermd !!