Skip to main content

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 2 december 2019

(Achter)achterkleinkinderen poseren bij het onthulde borstbeeld van hun beroemde voorvader. Op dat moment was Heerma van Voss “in beeld”.    (foto: West-Brabants Archief)

Heemkundekring Jan uten Houte

Archief S.C.J. Heerma van Voss nu online te zien

Vanwege het jubileum “Heerma van Voss 50 jaar in de suiker”, dit jaar precies 150 tot 100 jaar geleden, besteedt Heemkundekring “Jan uten Houte” extra aandacht aan deze markante persoon. De eerst grote activiteit is onlangs afgerond. Het indrukwekkende papieren archief van hem is de afgelopen maanden, op verzoek van de Heemkundekring, gedigitaliseerd. Dit werd betaald en aangestuurd door het West-Brabants Archief. Op 26 november jl. zijn bijna 12.000 documenten online geplaatst. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomt in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Een aanzienlijk deel van het archief is eigendom van de Heemkundekring. Deze dossiers zijn al vele jaren in beheer bij het West-Brabants Archief, dat de overige dossiers in eigendom heeft. Dankzij een zeer prettig samenwerkingsverband tussen beide organisaties is nu bijna het gehele archief online te raadplegen. Enkele dossiers waren te kwetsbaar om “in de massa” te scannen en vergen een specialistische aanpak. Ook dat staat te gebeuren.

Het online plaatsen gebeurde symbolisch door de suikerfabrikant uit Etten-Leur zelf, bij het onthullen van zijn borstbeeld (uit 1909) door nakomelingen van hem. Hierna was Heerma van Voss “in beeld”.

Tijdens het gezellige samenzijn, dat hierop volgde, raadpleegden aanwezigen het online geplaatste archief. Ook konden enkele fraaie papieren documenten ingezien worden.

Een TV-ploeg van ZuidWest TV maakte een reportage voor het programma ZuidWest Update van 28 november. Deze is nog terug te vinden via

http://www.zuidwesttv.nl/news/7112/116/Archief-van-suikerfabrikant-Sybrand-Heerma-van-Voss-nu-online-te-zien.

De volgende twee activiteiten in het kader van het jubileum zijn presentaties in de regio (zoals 9 mei 2019 bij de Heemkundekring in Etten-Leur) en het “bouwen” van een nieuwe website over leven, werk en erfgoed van Heerma van Voss.

Johan Baaten

error: Inhoud is beschermd !!