ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Christ Klep. West-Brabant in de vuurlinie 1944

Door 16 december 2019 Geen commentaar

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 16 december 2019


West-Brabant in de Vuurlinie 1944.

Donderdagavond 12 december gaf Christ Klep, militair historicus, in de aula van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) een lezing over de bevrijding van West Brabant.

Jos Buijs introduceerde Christ Klep, een geboren Etten-Leurenaar en was erg verguld dat Christ deze lezing  wilde verzorgen. Christ preekte zoals hij zei voor eigen parochie en ging in op de Geallieerde en Duitse Strategie en hoe het kwam dat Operatie Market-Garden in september 1944 niet direct kon worden doorgezet en dat het nog maanden duurde voordat Nederland uiteindelijk in mei 1945 vrede kon sluiten. Met als grootste hindernis de Maas en Rijn, die de geallieerden verhinderden om geheel Nederland nog voor de winter te bevrijden. Waardoor men boven de grote sloten een Hongerwinter kende. Uitgebreid vertelde Christ over de 104de Infanterie divisie Timberwolves die Etten en Leur bevrijden op 30 oktober 1944. Er waren meer dan 180 belangstellenden komen opdagen waaronder onze burgemeester met echtgenote en diverse heemkundigen uit de regio. De lezing duurde van acht tot tien uur, inclusief een vragenrondje. Christ vond dat hij op een mooie tijd kon afsluiten, want hij moest zijn honden nog uitlaten! Na het slotwoord van de voorzitter van de Heemkundekring kon iedereen tevreden huiswaarts keren. Meer informatie over de bevrijding van West Brabant treft men aan in de exporuimte aan het Burchtplein 84 dat op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen op is van 10.00-17.00 uur en op koopzondagen van 12.00-17.00 uur.

In januari is er een lezing over Oorlogsvliegtuigen en in maart over Kamp Vught.

Klik hier om de presentatie van Christ Klep te bekijken.

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!