ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Activiteiten in samenspraak met Etten-Leurse organisaties.

Door 14 januari 2020 januari 21st, 2020 Geen commentaar

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 14 januari 2020


Tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’

In het kader van ’75 jaar Bevrijd’ is in de voormalige ruimte van de Rabobank aan het Burchtplein 84 een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog.

Hierin wordt aandacht besteed aan de Invasie op 10 mei 1940, aan de tijd van de Bezetting en Verzet in de periode mei 1940 tot en met mei 1945, en aan de Bevrijding op 30 oktober 1944.

Ook kan men in ‘De Bunker’ films bekijken over de’ Invasie’, ‘Oorlogsgeweld’ en ‘De Man on the bike on the dike’. Deze films hebben een directe relatie met hetgeen er in Etten en Leur heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke maand komt er een filmpje bij. In de bunker staan stoelen zodat men zittend naar de filmpjes kan kijken.

De tentoonstelling is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag en ook op de koopzondagen, steeds van 13.00 tot 17.00 uur. Buiten deze openingstijden is het ook mogelijk dat groepen deze tentoonstelling onder leiding van een gids bezoeken. Dat kan zelfs eventueel ’s avonds. Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen een kortingsvoucher krijgen voor een ‘bakske met’ in de ‘Tostibar Dubbel & Dwars’ aan het Burchtplein 60.

Voor groepsbezoek kan men zich aanmelden bij: werkgroepen@janutenhoute.nl.

Geadviseerd wordt om de grootte van de groepen te beperken tot maximaal 30 personen. Hiervoor zijn dan twee gidsen beschikbaar. De kosten van het gidsen zijn € 10,00 per gids (max. 15 personen per gids)

Lezing Oorlogsvliegtuigen

Op woensdag 12 februari organiseert de Heemkundekring Jan uten Houte een lezing over de luchtoorlogen in de Tweede Wereldoorlog in het kader van de herdenking ; 75 jaar Bevrijd’.

De lezing wordt gehouden in zaal Roeloffs / Hof van Holland aan het Van Bergenplein en begint om 20.00 uur. Entree is gratis!

Boy Hendrikx gaat in op de geschiedenis van het oorlogvoeren met vliegtuigen en wel specifiek gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na een korte inleiding wordt gesproken over de veranderingen tussen de wereldoorlogen. De theorievorming met de voornaamste theorie komt aan bod, evenals het testen van deze theorie. Zowel het Geallieerde handelen als de Duitse verdediging komt aan bod. Het Duitse gedeelte kort, de twee zienswijzen van de Geallieerden wat langer. De Amerikanen wilden overdag vliegen, de Britten kwamen er al gauw achter dat ’s-nachts vliegen beter bleek. Over hoe men dacht over en handelde met de bemanningen en de inrichting van de vliegtuigen. Ook de invloed die het vliegtuig op de oorlog ter zee komt ter sprake.

Jos Buijs vertelt over luchtoorlog boven Nederland en boven Etten-Leur. Ook het luchtoffensief vanaf voorjaar 1944. Daarna over de moeilijkheden bij het bepalen wie, wat neer geschoten had en de het steeds groter worden van het aantal vondsten van de neergeschoten toestellen. Ook de Azen komen aan bod, waarna de conclusie volgt.

Lezing Kamp Vught

Op maandag 23 maart neemt Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, ons in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis, die niet zover hiervandaan heeft plaatsgevonden. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.

Aanvang 20.00 uur. Plaats nog niet bekend.

Excursie Bevrijdingsmuseum Zeeland

Ter afsluiting van de Bevrijdingsactiviteiten organiseert onze Heemkundekring een uitstapje naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp op vrijdag 15 mei. In het Bevrijdingsmuseum toont de bevlogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder aan De Slag om de Schelde.

Genealogie-avonden

Woensdag 5 februari is de eerstvolgende Genealogie-avond in het Streekmuseum Etten+Leur. Maandelijks is er een genealogie-avond waarbij met ondersteuning van deskundigen van de Heemkundekring informatie kan worden ingewonnen over het zoeken naar Stambomen en werkwijzen hiervoor. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur kan men steeds in de ontmoetingsruimte terecht. Verder zijn avonden ingepland op 4 maart en 1 april.

Meer informatie op www.hetgeheugenvanettenenleur.nl en www.janutenhoute.nl

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!