ActiviteitenNieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Activiteiten in samenspraak met Etten-Leurse organisaties.

Door 14 januari 2020 Geen commentaar

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 14 januari 2020


Tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’

In het kader van ’75 jaar Bevrijd’ is in de voormalige ruimte van de Rabobank aan het Burchtplein 84 een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog.

Hierin wordt aandacht besteed aan de Invasie op 10 mei 1940, aan de tijd van de Bezetting en Verzet in de periode mei 1940 tot en met mei 1945, en aan de Bevrijding op 30 oktober 1944.

Ook kan men in ‘De Bunker’ films bekijken over de’ Invasie’, ‘Oorlogsgeweld’ en ‘De Man on the bike on the dike’. Deze films hebben een directe relatie met hetgeen er in Etten en Leur heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke maand komt er een filmpje bij. In de bunker staan stoelen zodat men zittend naar de filmpjes kan kijken.

De tentoonstelling is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag en ook op de koopzondagen, steeds van 13.00 tot 17.00 uur. Buiten deze openingstijden is het ook mogelijk dat groepen deze tentoonstelling onder leiding van een gids bezoeken. Dat kan zelfs eventueel ’s avonds. Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen een kortingsvoucher krijgen voor een ‘bakske met’ in de ‘Tostibar Dubbel & Dwars’ aan het Burchtplein 60.

Voor groepsbezoek kan men zich aanmelden bij: werkgroepen@janutenhoute.nl.

Geadviseerd wordt om de grootte van de groepen te beperken tot maximaal 30 personen. Hiervoor zijn dan twee gidsen beschikbaar. De kosten van het gidsen zijn € 10,00 per gids (max. 15 personen per gids)

Lezing Oorlogsvliegtuigen

Op woensdagavond 12 februari vertelt Boy Hendrikx alles over de luchtoorlogen en vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. De lezing gaat in op de geschiedenis van het oorlogvoeren met vliegtuigen en wel specifiek gedurende de Tweede Wereldoorlog. Aanvang 20.00 uur. Locatie nog niet bekend.

Lezing Kamp Vught

Op maandagavond 23 maart neemt Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, ons in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught en Moerdijk. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis, die niet zover hiervandaan heeft plaatsgevonden. Aanvang 20.00 uur. Locatie nog niet bekend.

Excursie Bevrijdingsmuseum Zeeland

Ter afsluiting van de Bevrijdingsactiviteiten organiseert onze Heemkundekring een uitstapje naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp op vrijdag 15 mei. In het Bevrijdingsmuseum toont de bevlogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder aan De Slag om de Schelde.

Genealogie-avonden

Woensdag 5 februari is de eerstvolgende Genealogie-avond in het Streekmuseum Etten+Leur. Maandelijks is er een genealogie-avond waarbij met ondersteuning van deskundigen van de Heemkundekring informatie kan worden ingewonnen over het zoeken naar Stambomen en werkwijzen hiervoor. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur kan men steeds in de ontmoetingsruimte terecht. Verder zijn avonden ingepland op 4 maart en 1 april.

Meer informatie op www.hetgeheugenvanettenenleur.nl en www.janutenhoute.nl

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!