Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 5 april 2020


Annuleren activiteiten

Zoals al eerder aangegeven hebben wij naar aanleiding van de landelijke maatregelen om het coronavirus in te dammen al onze activiteiten tot en met Pinksteren geannuleerd. De LOB, stichting Terebinth en de BVOB hebben daarom besloten om het Weekend van de Begraafplaats, dat voor 5-7 juni gepland staat, niet door te laten gaan. Het Weekend van de Begraafplaats is verplaatst naar 28-30 mei 2021. Het thema blijft: ‘Begraafplaatsen: vol liefde’.
De tentoonstelling over ‘200 jaar Zusters Franciscanessen in Etten’ zal definitief pas later in het jaar kunnen worden gehouden.

De video’s die gemaakt zijn in het kader van de bevrijding van Etten en Leur kan men vinden op de website van de gemeente Etten-Leur. Daaraan toegevoegd is ook nog eens de link die verwijst naar de videorapportage van Leo Dekkers over Etten en Leur.

Klik hier voor toegang tot deze video’s

Onthullen plaquette Samuel Levie

We gaan proberen om de gedenksteen aan Samuel Levie op maandag 4 mei te onthullen. Nederland leeft noodgedwongen afgezonderd van elkaar. De dodenherdenking is juist zo’n moment in het jaar dat we samen stilstaan bij de bevrijding van ons land en de offers die daarvoor gebracht zijn. Daarom willen we de onthulling afstemmen met het initiatief van de Oranjestichting om via koperblazers om 19.58 uur het Taptoesignaal te laten horen. Gewoon ‘SAMEN DOEN’.

Historische onderzoeken

Heemkundigen zijn ook steeds op zoek naar historische feiten. Dat gebeurt vaak in archieven. Etten-Leur heeft een erg rijk archief met veel gegevens uit de laatste 500 jaar. In het kwartaalblad Heem-EL van Heemkundekring Jan uten Houte, maar ook in andere uitgaves van deze vereniging vindt men veel voorbeelden van verhalen die ontstaan zijn na onderzoek in het archief. Onlangs nog verscheen er in de krant naar aanleiding van de Corona-epidemie een verhaal over onderzoek naar de pest in de 17de eeuw. Opmerkelijke overeenkomsten werden ontdekt met de huidige noodmaatregelen. Een hindernis bij archiefonderzoek is het oude taalgebruik, maar lastiger nog het oude handschrift. Alles werd met pen en inkt geschreven. Probeer die handschriften en heel andere letters dan maar eens te ontcijferen. Gelukkig is hulp daarbij mogelijk. Elke maand is er een genealogische inloopavond in het Streekmuseum binnen het Paulushofje, waarbij niet alleen stamboomliefhebbers maar ook iedereen die iets wil opzoeken in de historie welkom is. Er zijn altijd mensen aanwezig die vertrouwd zijn met het opzoeken (waar moet ik kijken?), maar die ook het oude schrift kunnen lezen. Er worden ook regelmatig cursussen in het lezen van oude handschriften (paleografie) aangeboden, bijvoorbeeld in Breda of Bergen op Zoom. En net als bij heel veel puzzels geld: de aanhouder wint. Er is heel veel gebeurd in voorgaande eeuwen, en wat jammer dat zo weinigen verder terug gaan dan oma’s tijd en eigen jeugdherinnering. Jan uten Houte zal graag iedereen die verder wil zoeken op weg helpen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Interesse? Neem contact op met onze Heemkundekring via info@janutenhoute.nl

 

Bestuurlijke aangelegenheden.

Zoals eerder al vermeld heeft onze secretaris Jan Zengerink zijn bestuursfunctie op 31 maart beëindigd. Wij zijn daarom op zoek naar iemand die met plezier de functie van secretaris op zich wilt overnemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met via voorzitter@janutenhoute.nl of telefonisch via 0655148695.

Frans Klijs

Over Frans Klijs

error: Inhoud is beschermd !!