Skip to main content
Nieuws van heemkundekring Jan uten Houte

Documentaires 75 jaar bevrijd.

By 2 november 2020november 5th, 2020No Comments

Informatie: Piet Paantjens, voorzitter.

Datum: 2 november 2020


Samen vieren we de vrijheid in Etten-Leur / 75 jaar Bevrijd

De komende week sluiten we het jaar af waarin we samen de 75-jarige bevrijding vierden.

De documentaires ‘Samen vieren we de vrijheid’ zijn vanaf 2 november te zien bij de omroep ONS West Brabant.

Hier de links naar de documentaires:

5 De Bevrijding https://www.youtube.com/watch?v=FXlDnRbihMA&t=56s

4 Verzet en verraad https://www.youtube.com/watch?v=ZcvP61EKI2U

3 Dagelijks Leven https://www.youtube.com/watch?v=XpkofkraHWA

2 Oorlogsgeweld https://www.youtube.com/watch?v=0_wQeZ2sg14

1 De Invasie https://www.youtube.com/watch?v=DJkC6dZsZGg

0  Samen vieren we de vrijheid https://www.youtube.com/watch?v=z8pNIrn2bdQ

De herdenkingsplaquette voor Samuel Levie waarvoor onze Heemkundekring actie heeft ondernomen wordt onthuld op vrijdag 6 november. Eerder was het de bedoeling om deze plaquette op 4 mei al te onthullen. Toen dit ook niet mogelijk was vanwege de toenmalige Corona-maatregelen werd een nieuwe datum gevonden en wel de geboortedag van Levie op 13 oktober.

Volgens de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zouden de Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, pas in 2022 geleverd kunnen worden. Bijzonder is dat de Stolpersteine nu toch al beschikbaar bleek te zijn. Echter vanwege de Corona-beperkingen is het niet mogelijk dat de kunstenaar zelf deze stenen aanbrengt. Onlangs heeft de gemeente deze stenen mogen ontvangen en is nu besloten om aansluitend aan de uitzendingen van de documentaires de plaquette en Stolperstein van Samuel Levie en de Stolperstein van Rosa Andriesse te onthullen en hiermee het bevrijdingsproject af te sluiten.

De Stolpersteine worden op vrijdag 6 november onthuld door onze burgemeester en de jeugdige interviewers in de documentaires. De plaquette zal namens onze Heemkundekring worden onthuld door Michel Bego en Lars Hazebroek in het bijzijn van onze burgemeester.

Helaas moet dit allemaal in een zeer beperkt gezelschap gebeuren.

Gelukkig is de omroep ONS West Brabant bereid gevonden hiervan verslag te doen en om in één week al documentaires te vertonen.

 

De Stolperstein die herinnert aan Rosa Elias-Andriesse wordt op het Van Bergenplein aangebracht, dicht in de buurt van de toekomstige Residentie Antonius, het voormalige Antoniusgesticht al waar zij op 20 januari 1943 besloot uit het leven te stappen. Een gedenkplaquette voor haar hopen we later te kunnen aanbrengen.

De Stolperstein en plaquette die herinnert aan de nog enige inwoner van Joodse afkomst in Etten en Leur, Samuel Levie zal  worden aangebracht vlak bij de plek waar hij heeft gewoond aan de Roosendaalseweg. Levie werd ten tijde van de laatste fase van de Jodenvervolging, deportatie en systematische moord, op transport gesteld. Eerst naar kamp Vught, daarna naar “Durchgangslager” Westerbork. Van daaruit werd hij op 11 mei 1943 overgebracht naar het concentratiekamp Sobibor. Direct na aankomst werd hij daar op 14 mei in de gaskamer vermoord.

 

Op vrijdagmiddag is er een afsluitende bijeenkomst voor genodigden. Met hen wordt terugkeken op de organisatie van ‘Samen vieren we de vrijheid’ en wordt de documentaire over de Tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd, die door Leo Dekker is gemaakt, voor het eerst getoond. Op zaterdag 7 en zondag 8 november kan men van 13.00 tot 17.00 uur terecht in de VanGoghKerk waar de posters met achtergrondinformatie over beide slachtoffers die door Cor Kerstens zijn samengesteld zijn tentoongesteld. De VanGoghKerk is gedurende deze dagen gratis te bezoeken met strikte naleving van de Corona-richtlijnen.

Daar is ook de documentaire van de Tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’ te bezichtigen.

Voor meer informatie en  voor de linken van de documentaires ga naar www.janutenhoute.nl

bestuur Indieners

error: Inhoud is beschermd !!